Jak správně vybrat jednorázové rukavice, není to jen o barvě, jde i o vaše zdraví... I.

19.9.2022 MEDICAL PROTECT

Na trhu je nepřeberné množství ochranných rukavic. I když se na první pohled může zdát, že v nich není rozdíl, opak je pravdou. Je důležité vybrat si ty správné, protože tak chráníte jak pokožku svých rukou, tak i své zdraví.

Jednorázové ochranné rukavice patří k prostředkům osobní ochrany, které jsou nejčastěji používané a nejvíce známé. Setkáváme se s nimi v řadě oborů od zdravotnictví, přes kosmetiku až po průmysl. Poskytují ochranu před viry, bakteriemi, chemikáliemi, plísněmi, mikroby, ale i před mechanickým poškozením kůže. I zde platí, že důležitá je správná hygiena rukou, tzn. dodržování zásad hygieny rukou spojené s používáním ochranných rukavic. Pak teprve chráníte jak své ruce, tak i své zdraví, protože je velmi snadné nakazit se pouhým dotykem s infikovaným předmětem či člověkem. Jednoduše platí: Vaše zdraví máte ve svých rukou…

Poradíme vám, jak se zorientovat v nabídce jednorázových ochranných rukavic a vybrat si tak ty správné.

Námi nabízené rukavice nabízené podléhají dvojí klasifikaci. Rozlišujeme u nich třídy a kategorie:

Zdravotnické rukavice – směrnice 93/42/EHS a 2007/47/ES a norma MDR 2017/745
Třída I – diagnostické rukavice
Třída I sterilní – diagnostické sterilní rukavice
Třída IIa – chirurgické rukavice

Ochranné rukavice – směrnice 89/686/EHS a norma EU 2016/425
Kategorie I – pro použití v podmínkách s minimálním rizikem
Kategorie II – pro použití v podmínkách se střením rizikem
Kategorie III – pro použití v podmínkách s vysokým rizikem

Nejčastěji se můžete setkat s rukavicemi: nitrilovými, vinylovými a latexovými. V čem se liší? Je toho více, tak půjdeme postupně. Už z uvedeného rozdělení vyplývá, že jsou vyrobeny z různých materiálů, což znamená, že se liší jak jejich vlastnosti, tak i výhody.

Začneme nitrilovými rukavicemi:

Nitril neboli nitril butadien kaučuk (NBR) je materiál vyrobený z organických chemických sloučenin. Hlavní výhodou nitrilu je, že snižuje riziko vzniku alergie IV. typu, protože v nitrilových rukavicích je minimalizován obsah chemických akcelerátorů a neobsahují latex. Nitril je velmi vhodný pro použití ve zdravotnictví.

Nitrilové rukavice jsou ideální alternativou k rukavicím vyrobeným z přírodní suroviny. Neobsahují latexové proteiny, a proto jsou vhodné i pro lidi s citlivou kůží se sklonem k Nitrilové ochranné rukavicealergiím. Mají minimální obsah urychlovačů vulkanizace. Jejich velkou výhodou je odolnost vůči chemikáliím, i proto i my nabízíme nejen rukavice pro zdravotnictví, ale i nitrilové rukavice pro automechaniky i pracovníky v chemickém průmyslu. Nitrilové rukavice chrání tedy, jak proti bakteriím a virům, tak i proti chemickým látkám. Pružnost nitrilu je mírně nižší než u latexu, ale nitril je zase více odolný proti protržení. Rozlišujeme nitrilové rukavice s mikrotexturou a dodatečnou texturou na koncích prstů a také celotexturované rukavice. Rukavice pro profesionály Powergrip a jejich nástupce Gogrip dokonce nabízejí diamantovou strukturu.

Jsou tedy silnější než klasické běžně dostupné rukavice. Díky této diamantové  struktuře garantují dokonalý úchop a ochranu při práci v náročných podmínkách, a to i když pracujete s mazivy, tuky nebo ve vlhkém prostředí. To vše vysvětluje jejich široké využití napříč různými obory. Setkáte se s nimi jak ve zdravotnictví, v automobilovém průmyslu, potravinářském průmyslu, domácích dílnách i kosmetických salonech. Nabídka nitrilových rukavic je tak široká, že v podstatě každý obor si z nich vybere ty pravé. 

 

picture