Sport v době covidové: reportáž ze závodu Extreme Dog Race

31.5.2021 MEDICAL PROTECT

Sport byl omezeními proti viru COVID-19 zasažen opravdu výrazně. Prošli jsme si obdobím, kdy se sportovat prakticky nemohlo, posléze pak možností sportovat pouze na území obce a ideálně sám (přičemž například v případě jihomoravské obce Závisti – rozlohou nejmenší obci v České republice – muselo toto nařízení působit až komicky).
Konečně jsme se ale dočkali a druhá polovina května nám přinesla tolik vytoužené první závody. A že jich nebylo málo – zmiňme například Extreme Dog Race, štafetový závod Run Labe Run, Ludgeřovická patnácka atd. 

Sportovní akce ve stínu Covidu

My všichni sportovní nadšenci a sportovci jsme se připravovali na to, abychom zjistili, jak na tom vlastně jsme. Byla naše náročná příprava vůbec k něčemu? Letos jsme totiž snad více než kdy jindy bojovali hlavně s vlastní vůlí a pohodlností.
Co si budeme nalhávat – i sportovci jsou jen lidé a jak jednou polevíte, je návrat k pravidelnému pohybu těžší. Lákavé nicnedělání a povalování semlelo nejednoho z nás a „odměnou“ nám byly rychle přibývající tukové záhyby a kilogramy navíc, které nám bez varování vyskočily na váze.
Na druhé straně pořadatelé sportovních akcí museli během nekonečných lockdownů čelit mnohem horším problémům, než byla lenost a pohodlnost. Původně naplánované akce se přesouvaly nebo rušily a konec zákazů byl v nedohlednu. Až konečně přišel zvrat. Když se teď znovu mohou pořádat závody, zajímalo nás, jak to tedy na nich vypadá.
Pořadatelé doplnili klasické požadavky o COVID-19 opatření, aby se tyto akce mohly uskutečnit a nemusely probíhat pouze virtuálně, i když i za to jsme byli rádi. Přece jen motivace se občas hledá jen stěží.
V reálných propozicích tedy přibyly tyto požadavky:
  • doložení povinného testování,
  • roušky/respirátory,
  • dezinfekce,
  • rozestupy,
  • starty ve vlnách,
  • omezení šaten, občerstvení atd.
Konkrétní opatření na jednotlivé závody si můžete přečíst níže:

Zkušenosti ze závodu Extreme Dog Race

Sami jsme se zúčastnili závodu Extreme Dog Race. Upřímně jsme byli zvědaví, jak zde budou řešit dezinfekci, protože v tomto případě jde o extrémní závod s překážkami, kde mj. lezete se psem po čtyřech úzkým tunelem, ve kterém bývá i voda nebo bláto, podlézáte překážky na podmáčené louce, brodíte se ve vodě i bahnem atd. Ale popořádku…
Před začátkem závodu nám přišel od pořadatelů e-mail, ve kterém jsme našli kromě upřesnění propozic a překážek také čestné prohlášení ve kterém prohlašujeme, že:
"jsem byl/a testován/a v uplynulých 72 hodinách na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, s negativním výsledkem, nebo jsem prodělal (laboratorně potvrzené) onemoc-nění covid-19 s pozitivním výsledkem testu na covid-19 před méně než 90 dny, případně mám certifikát MZdr o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, přičemž od druhé dávky (resp. u jednodávkových vakcín od první dávky) uplynulo nejméně 14 dnů."
V našem případě tedy bylo zapotřebí zajistit si testy. V práci se většinou testuje v pondělí antigenními testy, které platí jen 72 hodin. Měli jsme tedy několik možností – buď se objednat na testování hrazené pojišťovnou, na které máme v květnu nárok jednou za 3 dny (respektive každý čtvrtý den), nebo si udělat samotest v klidu doma.
Nakonec jsme se rozhodli pro druhou variantu. Zvolili jsme rychlý a šetrný antigenní test SANSURE 2v1 na bázi koloidního zlata pro kvalitní detekci antigenu nucleokapsidového pro-teinu (N-proteinu) SARS-CoV-2. Přeci jen se jednalo o rychlé a pohodlné řešení, výtěr z přední části nosu byl bez problémů a než se během 10 až 15 minut ukázal výsledek, stihli jsme si nachystat zbytek výbavy, kterou jsme na závod potřebovali. 
 
Jakmile se ukázal negativní výsledek, sehnali jsme svědka (stačí kdokoliv z domácnosti – psi se bohužel nepočítají), podepsali jsme prohlášení a reverz, a přibalili i očkovací průkazy. Ty nám na fotce chybí, čehož si jistě pozorný pejskař povšiml.
Standardem dennodenního šatníku se staly respirátory, případně roušky. My jsme si s sebou přibalili FFP2 respirátory od značky Hygisun v elegantní černé barvě. Co dál? V autě máme vždy vlhčené ubrousky a dezinfekci. Tuto výbavu máme všichni rodiče a pejskaři společnou, jelikož je v autě vždy co uklízet. 
Večer před odjezdem jsme ještě naposledy vše zkontrolovali a ujistili se, že nám nic nechybí. Budík jsme měli nastaven na čtvrtou hodinu ranní. Psi v klidu oddechovali a my brzy ulehli také.

Špinaví, unavení, ale hrdí a šťastní

Po čtyřech hodinách jízdy jsme konečně na místě. Pospícháme na registraci, kde pro nás nachystali obálky s čipy a drobnými dárky pro naše chlupaté přátele. Poctivě dodržujeme rozestupy a jak my, tak i pořadatelé máme respirátory či roušky. Hned u stolečku pořadatelů je nachystána dezinfekce.
Jak jsme si všichni lidskému kontaktu odvykli, očividně nám nikomu nečiní velký problém držet si od sebe odstup. Hraje hudba a moderátor akce nám vše k závodu říká do mikrofonu, takže se nemusíme tísnit poblíž něj. V klidu opodál posloucháme instrukce a další důležité informace. I přesto je cítit, že předzávodní euforie pomalu stoupá. Rychle se domluvit na změně startu, abychom stihli oba závody, a za pár minut na start. Jsme ve startovní bráně, ještě si pípnout správný čip a hurá na trať. Trať měří 6 km a čeká nás na ní 18 překážek.
U jednotlivých překážek čekají pomocníci, kteří nám podrobně vysvětlují, co přesně je potřeba na konkrétní překážce udělat, protože ne vždy je to zcela jasné. V případě, že je u překážky dva a více pomocníků, mají nasazeny roušky. Víc už s přibývající únavou a kilometry v nohách nedokážeme vnímat. Po zdolání všech překážek se před námi objevuje cíl, ve kterém na nás čekají krásné medaile, i když jen za účast.
Motto těchto závodů vždycky bylo: „Překonej sám sebe, vstaň z gauče a udělej něco pro sebe a svého psa!“ Letos to platí dvojnásob.
Špinaví, unavení, ale hrdí a šťastní, že jsme se zúčastnili, se chystáme domů a hlavou nám běží myšlenky, kdy bude další závod, protože tohle je vážně návyková záležitost a je vidět, že i s opatřeními se dá fungovat. Už jsme si na ně zvykli, takže je to jen pár bodů na našem seznamu navíc. Hlavně, že konečně můžeme závodit a překonávat sami sebe.

Přečtěte si také

blog-picture

Sport v době covidové: reportáž ze závodu Extreme Dog Race

31.5.2021 MEDICAL PROTECT

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

Omlouváme se! Na serveru došlo k vnitřní chybě a Váš požadavek nemohl být dokončen. Prosím opakujte akci znovu později.

error 500

Server Error

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

error 500 | 28. 3. 2024 21:41